En kväll på museet

För en dryg vecka sedan var jag på Historiska museet i Lund som anordnade en kväll med föredrag, visningar och annat trevligt. Arrangemanget var ett samarbete mellan museet och Ale som är De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening. Det var någon mer förening inblandad och det kom mycket folk, säkert flera än vad arrangörerna räknat med.

Historiska museet har jag aldrig tidigare besökt trots att jag bott över trettio år i Skåne och många av åren i Lund. Nu blev det alltså äntligen av i förra veckan. Museet ligger i parken Lundagård och har på ena sidan Domkyrkan som sin granne. På 1840-talet byggdes huset som ett biskopshus men användes aldrig som ett sådant. Istället brukade Lunds universitet det till olika institutioner. 1918 flyttade Historiska museet in i lokalerna efter att en renovering gjorts. Museets chef var då Otto Rydbeck som hade flera fina titlar inom arkeologi och bl.a. var professor i förhistorisk och medeltidsarkeologi. Bilden nedan är från den första tiden i det hus som fortfarande rymmer Historiska museet i Lund. Före 1918 hade de haft sina samlingar i andra lokaler.

På kvällen som det här inläget handlar om var det tre olika föreläsningar men jag lyssnade bara på den sista som handlade om utgrävningarna i Uppåkra söder om Lund. De andra fick jag hoppa då det var omöjligt att komma in i lokalen. Men det fanns så mycket annat att titta på så tiden fylldes ändå innan den sista föreläsningen besöktes. Men då blev det en ståplats utmed en vägg, fast vad gjorde det.

En av våningarna innehåller kyrklig konst och den ska vara mycket lik Utställnigen af äldre kyrklig konst, som visades i Malmö under sommaren 1914, samtidigt med den Baltiska utställningen. Under 1800-talet revs mer än en tredjedel av Skånes medeltida kyrkor. En del av den konst som exempelvis krucifix förstördes, andra hamnade i olika förråd. Otto Rydbeck lät göra en inventering över sådant som fanns kvar och det är vad som nu visas på museet. Nedan syns en del som jag tog en bild på. Till höger är en ingång till ett myntkabinett.

När jag gick där och tittade på de medeltida alstren kom jag till en mycket fin altartavla som funnits i en kyrka i Ystad. Jag plockade upp mobilkameran och skulle precis ta en bild – då slocknade belysningen i lokalen. Jag måste erkänna att för en sekund kändes det som om jag befann mig i filmen ”En natt på museet”, från 2006 där Ben Stiller spelar nattvakten på naturhistoriska museet som upptäcker att utställningarna får liv när besökarna har gått hem. Jag tog ingen bild.

På Historiska museets hemsida finns dock en bild på altartavlan så jag norpar den istället. Här är dessutom en länk till Historiska museets webbsida.

Föreläsningen om utgrävningarna i Uppåkra var bra men jag måste erkänna att för mig var det inte så mycket nytt då jag precis läst den här boken som handlar om samma ämne.

Lämna en kommentar